Dénia

De Spaanse kustlijn Costa Blanca is voor vakantiegangers een geliefde bestemming. De uitgestrekte stranden, het heerlijke klimaat en de vele restaurantjes betekenen voor velen ultieme ontspanning. Eén van leukste plaatsen aan de Costa Blanca is Dénia: iets meer dan een uur rijden van zowel vliegveld Valencia als het vliegveld Alicante.

Aan de smalle Moorse straatjes die door het centrum kronkelen kun je zien dat Denia een stad is met een bijzondere geschiedenis. De wijk Baix la Mar naast de haven is een goed voorbeeld van een traditionele visserswijk met gekleurde huisjes. Hier kun je heerlijk eten! Daarnaast kun je aan de modernistische architectuur in de stad goed zien dat Dénia vooral in de laat 19e eeuw opbloeide als handelsplaats. De haven van Dénia is nog steeds erg belangrijk voor het gebied. Het heeft echter wel nog steeds de charmante en typische uitstraling van een mediterrane haven. 

Op de heuvel naast de haven ligt ‘El Castillo’. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw en heeft daarom een islamitische stijl. Sindsdien zijn er vele aanpassingen gedaan aan het kasteel, waardoor deze ook onder andere invloeden uit de Renaissance kent. Het kasteel is grotendeels vernietigd in 1859, maar later in eren hersteld. Er worden ’s zomers in de avonden vaak concerten in het kasteel gehouden. Het museum van het kasteel herbergt daarnaast de archeologische resten van een Romeinse nederzetting genaamd ‘Diannium’ die in het gebied zijn gevonden.
Dénia heeft een aantal prachtige, uitgestrekte stranden die door de Europese Unie beloond zijn met de Blauwe Vlag. Dit is een teken dat het strand veilig en schoon is. Ten noorden van Dénia vind je de zandstranden Punta del Raset, Les Marines, Les Bovetes en Els Molins. Bij deze familiestranden kun je heerlijk zonnen en zwemmen. Ten zuiden ga je richting de berg en zijn de stranden ietwat ruiger. Eerst kom je nog langs het zandstrand Las Marinas Casiana, maar daarna volgen de rotsachtige baaien van Las Rotas. Nog iets verder ligt Cabo San Antonio met prachtige kliffen. Hier kun je erg mooi duiken en snorkelen.

Daar waar het in het centrum wemelt van de authentieke Spaanse restaurants waar je heerlijk tapas en visgerechten kunt eten, kent Dénia ook de prachtige jachthaven ‘Marina de Dénia’ met luxe en hippe restaurants, bars en nachtclubs. In de haven kun je uiteraard ook boten of jetski’s huren (met en zonder begeleiding). Uit de haven van Dénia vertrekken ook meerdere keren per dag boten van en naar Ibiza.